Dag 7 Maandag 16 juni 2014

16 juni 2014 - Jasper, Canada

Vandaag zouden we de mooiste route van Canada gaan rijden: de Icefield Parkway die loopt door de Rocky Mountains van Banff naar Jasper. Na het ontbijt zijn we op weg gegaan richting Lake Morene en Lake Louise. We namen een weg binnendoor zodat we de snelweg links konden laten liggen. Via een mooie route bereikten we binnen een klein uur Lake Morene. Dit meer ligt hoger dan Lake Louise en is nog niet zo toeristisch. De regen wilde graag met ons mee op reis en was uiteindelijk de gehele dag bij ons gebleven. Jammer maar het was niet anders, op deze dingen heb je helaas geen invloed.

Na de eerste merenstop hadden we in de camper geluncht en daarna gingen we van Lake Morene naar het lager gelegen Lake Louise. Het was hier goed druk en zelfs de regen weerhielden de Japanners en Chinezen er niet van om met een boot het meer op te gaan. Het nadeel van de regen was wel dat de kleur van het water niet zo mooi was. Als de zon er op schijnt is het water helder groen, nu was het wat grauwig.

Na onze camper wederom volgegooid te hebben met wat brandstof (1 tankbeurt kost CAD 200,-) konden we verder richting Jasper. De prachtige en veelbesproken Rocky Mountains-route lag voor de helft met zijn rotsformaties in de mist en dat was jammer. We stopten wel op diverse punten voor foto's en film want waarschijnlijk kom je hier nooit meer. We hebben nog een stop gemaakt bij Mistaya River welke uitkomt in Peyto Lake. Hier kun je goed zien wat de kracht van water allemaal kan doen. Uiteindelijk bereikten we om 17:25 uur de Colombia Icefield. Hier konden we nog met een gletsjertour mee van 17:30 uur en dit leek wel een privé tour. In het totaal zaten we met vier personen in de grote bus richting het startpunt van de ijs-truck op de Colombia Icefield Gletsjer. Na zo'n 10 minuten bussen moesten we overstappen op zo’n ijs-truck die ons naar de gletsjer bracht. Wat een machtige ervaring. Boven kregen we zo'n 15 minuten de tijd om rond te lopen op de gletsjer en daarna gingen we weer terug naar het beginpunt. Het leek wel of we ergens op de maan liepen met zo'n landschap. Rondom de ijsvlakte zag je alleen maar grijze gesteente (morene) en dit maakte de natuur zo "zwart-wit".

Na de tour besloten we om toch nog door te rijden naar Jasper. Aan deze weg was namelijk niet veel te beleven, al helemaal niet in de schemering en het donkere weer. Er was alleen natuur en geen campingplaatsen. Als het mee zat zouden we in 1,5 uur in Jasper zijn. Vlak voor Jasper was een camping Whistler's Campground en daar hadden we geluk;  door een annulering konden we daar 2 nachten doorbrengen. Vlak voor de camping trouwens stonden er nogal wat auto's aan de kant van de weg stil en als je zoiets zag betekende dat er iets aan de hand was. Ik pakte snel mijn camera uit de auto en vroeg aan een vrouw wat er te zien was. Ze vertelde dat er een grizzlybeer liep. Ik liep een stuk verder het bos in, klom op een boomstam en zag inderdaad de grizzly. Wat een gevaarte. Met de telelens kon ik wel een paar foto's maken. Ze zeggen dat je een beer niet in de ogen moet kijken maar op deze afstand had ik daar lak aan. Alleen op een gegeven moment stond ik nagenoeg alleen nog daar in het bos en dat was niet zo geruststellend. Na het eten moesten we de administratie even bijwerken en daarna wat gelezen in de boeken van Canada.

Aantal km: 293